Erica
9 oktober 2020
Share Dela

Inför säsongen 20/21. Avsnitt 1: Grundkondition

Idag är det premiär för vår miniserie där vi hoppas kunna inspirera dig inför kommande vintersäsong. Vårt mål att du ska få en roligare dag i backen där du orkar mer och minskar skaderisken samtidigt som du förhoppningsvis mår bättre i din vardag. En serie från oss på Romme Alpin till dig. Alla övningar vi gör går såklart att göra lättare eller tyngre, du kan göra fler repetitioner eller färre. Anpassa övningarna efter din förmåga och möjlighet.

Avsnitt 1: Grundkondition
Kondition handlar om kroppens förmåga att utföra ett långvarigt arbete och en dag i backen är ju verkligen ett långpass. Kondition kallas även syreupptagningsförmåga och är ett mått på hur kroppen kan tillgodogöra sig det syre man andas in. Att träna upp sin kondition innebär många vinster för kroppen. Hjärta, kärl, blodcirkulation och fettförbränning fungerar bättre. Även humöret blir bättre av regelbunden träning.

Det är aldrig för sent att börja träna upp sin kondition, men viktigt att veta är att kondition är en färskvara och behöver därför tränas regelbundet. Och det är här även ”vardagsmotionen” kommer in bilden. Du vet det där klassiska, ta trapporna istället för hissen, cykeln istället för bussen, dammsug hela huset och så vidare. Att göra något litet pulshöjande regelbundet.

I detta första avsnitt startar vi med promenad, löpning och cykel. Du får även tips om hur du går med stavar i backen, vilket blivit väldigt populärt här på Romme Alpin.

Oavsett hur du tränar så är det viktigt att börja lugnt. Börja att gå en kort promenad, för att sedan öka längden och intensiteten. Gör kortare gå/spring intervaller. Till exempel genom att växla mellan att gå 100 meter, att springa 100 meter i 10 minuter. Snart kan du hålla igång länge och känner hur kroppen succesivt blir mer och mer uthållig. Men tänk på att skynda långsamt. Det är ett långvarigt resultat vi vill ha.